english
magyar

Egy vendégünk emlékére

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Maróti Ádám (1957-2022), szeretett vendégünk, a Karolj fel! programunkban többek által is támogatott “Jenő, a könyvtáros” Húsvétkor visszaadta lelkét Teremtőjének.

Riportfilm készült a Szolgálatról

"Kiút a hajléktalanságból" címmel készült egy rövid riportfilm (7p 40mp) rólunk és a Csak Egyet Szolgálat küldetéséről.

Karolj fel!

"Fogadj örökbe" egy rászorulót!

Aktuális híreink

Tekintsék meg legfrissebb hírlevelünket!

Lelki alkalmainkat támogathatod

Egész évben szívesen fogadunk tárgyi adományokat lelki alkalmainkhoz

Online támogatás

Online is küldhet nekünk adományt.

† Jenő, a könyvtáros (1957-2022)

Egy vendégünk emlékére

 

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Maróti Ádám (1957-2022), szeretett vendégünk,  a Karolj fel! programunkban többek által is támogatott Jenő, a könyvtáros Húsvétkor visszaadta lelkét Teremtőjének. Hatvannégy éves volt. 

A történelem-könyvtár szakos, tanár végzettségű Ádám, aki harminc éven át az ország legrangosabb könyvtárának részlegvezetője volt, a leépítések miatt, élete utolsó évtizedét méltatlan körülmények között közterület fenntartóként kellett leélje. Intézményünk fennállása óta támogattuk őt nehézségeiben. A számára összegyűlt összegből közösen még lakásfelújítást terveztünk -  egészségi állapota miatt azonban erre már nem kerülhetett sor. Legyengült szervezete nem bírta tovább, feladta a küzdelmet.

Halálhíréről csak a napokban értesültünk és megdöbbenéssel fogadtuk. Szelíd, jóravaló, nagy műveltségű ember volt, a légynek sem tudott volna ártani. Bízunk benne, hogy szenvedéssel teli élete érdeméül szolgál majd, és Isten mellett mihamarabb vigasztalást talál!

 

Szeretettel és tisztelettel emlékezik Rá: 

 

a Csak Egyet Szolgálat 

vezetősége és minden munkatársa 

 

***

Közlemény

"Jenő, a könyvtáros" Karolj fel!-es támogatottunkkal kapcsolatban

 

Köszönjük a Jenő, a könyvtáros jeligére eddig küldött nagylelkű adományokat, a fel nem használt adományok összege automatikusan a Karolj fel! ALAP-ba fog kerülni, hogy más Karolj fel! programunkban részt vevő támogatottaink javára fordítsuk. Amennyiben ezzel a támogatási céllal nem értesz egyet, kérjük, jelezd Kunszabóné Pataki Anna, vezetőnk részére a kunszabone@csakegyet.hu e-mail címre!

 

Kérjük “Jenő” minden támogatóját, hogy ha lehetséges, a továbbiakban a neki szánt támogatásokat egyéb nemes célra fordítsák: akár Szolgálatunk támogatási programjai, akár más non-profit szervezetek számára. Köszönjük!

 

Budapest, 2022. május 11.

 

***

Legutolsó frissítés: 2022. május 12.

***

 


Meleg van, a fű is kiszáradt a parkban. Erősen süt a nap, és Jenő száz kilós testével, hatvan évével izzad is rendesen. Arca piros, haja ziláltan lóg a szemébe. Csont alkoholista – vélnéd, ha nem ismernéd jobban. A másik két ember hátrébb, egy fa tövében, az árnyékban beszélget. Úgy tűnik, most csak Jenő dolgozik. Időnként lehajol, kesztyűs kézzel meg egy kis lapáttal egy zsákba söpör valamit. Nehézkesen felegyenesedik, megy tovább. Ha nem lenne a zöld munkaköpeny hátára írva nagy betűkkel, akkor is kitalálnánk: közmunkás. A Munkaügyi Központ közmunka programjának keretében parkot gondoz.

Most újra lehajol. Közelebb érsz, és meglátod mi az, amit olyan nagy szorgalommal felszedni igyekezik: nem műanyag flakon vagy más szemét, ahogy elsőnek gondoltad, hanem szerves anyag: kutyaszar.

Csak egy adott szögben és módon szabad lehajolnia, hogy túl nagy fájdalmat ne okozzon, vagy hogy be ne álljon a háta, mert akkor aztán pár napig  nem tudja ellátni a munkát. Már pedig meg kell tartania ezt az állást mindenképp. Sokan aspirálnak rá. Nem gondolnád, pedig így van: ma, kutyakakát szedegetni irigyelt állásnak számít azok körében, akik semmilyen szakképzettséggel nem bírnak, vagy munkaügyi szempontból nem tudnak pluszt felmutatni.

Jenő számára a másik alternatíva, amit a munkaügyis hölgy ajánl, ennél százszor rosszabb: utcaseprés napon hajtott tempóban egy akarnok főnök irányítása alatt állandó ellenőrzéssel, megalázással. A parkgondozás ezerszer jobb – magyarázza Jenő mint aki már sokat próbált.

És tényleg sok mindent próbált. Nem is gondolná az ember, hogy az alázatos, halk szavú, borostás, piros arcú férfi diplomával is bír: történelem-könyvtár szakos középiskolai tanár. Korábban egy munkahelyen dolgozott harminc évig. Részlegvezető volt az ország egyik legelitebb könyvtárában.

Miután személye ismeretében elképzelni nem tudjuk, miért mondtak fel neki, ezért rákérdezünk. A válasz, mint annyiszor, most is egyszerű volt és praktikus: kiszolgált. (Mint Arany János Családi kör című ismert versében a kutya, ami az ajtó előtt hasal.) A sok iratböngészésben, mikrofilmolvasásban, egyeztetésben a férfi szeme szép lassan elromlott. Ráadásul a mikrofilmtechnika, melynek dokumentációs szakembere volt, a számítógép megjelenésével túlhaladottá vált. Túlhaladottá vált, amit Jenő tudott, így túlhaladottá vált ő maga is. Jött a racionalizálás. Mintegy százötven embert bocsátottak el, közük Jenőt is. Ötvenöt éves volt és félvak. Valamiben még azért reménykedett.

A könyvtárban tudniillik időközben megürült egy raktárosi állás. Jenő beleélte magát, hogy ismét ott fog dolgozni, kedvenc könyvei között. Megpályázta, bízván abban, hogy azt a munkát azért el fogja tudni látni. Arra is számított, hogy majd méltányolják a könyvtárban eltöltött harminc évét. Egykori kollegái kommentár nélkül utasították el. Ő pedig megtanulta a leckét, amit túl sokan a saját bőrükön tapasztalnak meg: nem úgy van, ahogy gondoljuk.

Az egyik napról a másikra kirúgott ember kétségbeesetten próbált életben maradni. Vagyonőri vizsgát tett, majd biztonságőrként a Batthyányi téri piacon dolgozott.

Teherautó sofőrökkel, zöldségesekkel veszekedett hajnali fél négykor a hidegben. Három évig bírta, azután érezte, abba kell hagynia, mert egészsége is rámegy erre a munkára.

Jelenleg parkgondozóként dolgozik. Ebből kell kiváltania a gyógyszereit, fizetnie a lakbért, a rezsit, ebből kell megoldania az étkezést, fizetni minden egyéb költségét. Nem megy neki.

Miért nem százalékoltatja le magát? – kérdeztük naivan. Kiderült, hogy nem meri beindíttatni a leszázalékolási folyamatot. Ismerősei tapasztalatai alapján számos betegsége ellenére sem valószínű, hogy leszázalékolnák, viszont a szükséges orvosi vizsgálatok során kiderülne minden problémája, így lehet, hogy jelenlegi munkája ellátására is alkalmatlannak nyilvánítanák. Attól fél, hogy két szék közt a pad alá esik. És akkor vége. Marad az ingyen konyha és a hajléktalanszálló.

Nem fiatal már. Számára a tét óriási. Nagyon drukkol, látszik, hogy ideges. Kéri, hogy imádkozzak érte, mert hétfőn kiderül, megtarthatja-e a parki munkát. Szedegetheti-e továbbra is a kutyaürüléket és egyebeket…

Kafkai dimenziók már ezek. Egy életet végigdolgozott diplomás tanár, az egykor vezető beosztású szakember arra kényszerül, hogy remegnie, imádkoznia kell azért, hogy közmunkás maradhasson, különben nem tud megélni.

Mi tehetünk mi itt a Csak Egyetben? Nem sokat. Enni adunk Jenőnek, segítünk az álláskeresésében, időnként kifizetjük egy-két elmaradását, hogy ne kapcsolják ki nála a villanyt és a gázt. Bátorítjuk őt és imádkozunk érte, hogy ki tudjon még tartani.

***

Megújított Karolj fel! együttműködés kezdete: 2021. szeptember 24.

*** 

TÁMOGATÁSI CÉLOK

  1. lakás rendbetétele
  2. hétköznapi élethez: számlák kifizetése 

***

TÁMOGATÁSI FORMÁK JENŐ RÉSZÉRE

Adományozni (1) átutalással vagy (2) online bankkártyás fizetéssel tudsz:

(1) Bankszámlaszám: 11719001-20322546 / Ha így adományozol, kérjük, írd be a közleménybe, hogy: JENŐ, a könyvtáros + a támogatási cél számát, amire az adományodat fordíthatjuk!

CSAK EGYET SZOLGÁLAT ALAPÍTVÁNY
Számlaszám: OTP 11719001-20322546
IBAN szám: HU 87 1171 9001 2032 2546 0000 0000
SWIFT kód: OTPVHUHB

(2) Online itt tudsz adományozni. 

***

KERESS MINKET BIZALOMMAL, ha kérdésed van!

Az info@csakegyet.hu e-mail címünkön tudsz érdeklődni, vagy a központi számunkat hívd hétköznaponként 8:00 és 14:00 óra között: +36 70 424 20 95! - Tekintettel a hatalmas vendégforgalomra, előfordulhat, hogy csak sokadjára tudsz elérni minket ezen a mobilszámon. Megértésedet előre is köszönjük.

***

JENŐ nevében is hálásan köszönjük, ha segítesz.

Készítette az: Unicial Grafikai Stúdió