english
magyar

Online Adventi Naptár

A Csak Egyet Szolgálat szeretne ismét együtt készülni veletek karácsony szent ünnepére. Idén második alkalommal indítja el Online Adventi Naptárát a Szolgálat kommunikációs csapata.

Cipősdoboz akció 2021-ben

Idén is szeretnénk megajándékozni rászoruló, mélyszegénységben élő gyerekeket. A Csak Egyet Szolgálat évek óta a 777blog médiatámogatásával szerevezi meg a cipősdobozok gyűjtését.

Sikeresen zárult kampányunk

A második Adjukössze.hu-s közösségi adománygyűjtő kampányunk (2021.10.04 - 2021.11.03. között futott) sikeresen lezárult. A kitűzött célt 15%-kal túlszárnyaltátok.Köszönjük!

Karolj fel!

"Fogadj örökbe" egy rászorulót!

Aktuális híreink

Tekintsék meg legfrissebb hírlevelünket!

Online támogatás

Online is küldhet nekünk adományt.

Jenő, a könyvtáros

 

 

Meleg van, a fű is kiszáradt a parkban. Erősen süt a nap, és Jenő száz kilós testével, hatvan évével izzad is rendesen. Arca piros, haja ziláltan lóg a szemébe. Csont alkoholista – vélnéd, ha nem ismernéd jobban. A másik két ember hátrébb, egy fa tövében, az árnyékban beszélget. Úgy tűnik, most csak Jenő dolgozik. Időnként lehajol, kesztyűs kézzel meg egy kis lapáttal egy zsákba söpör valamit. Nehézkesen felegyenesedik, megy tovább. Ha nem lenne a zöld munkaköpeny hátára írva nagy betűkkel, akkor is kitalálnánk: közmunkás. A Munkaügyi Központ közmunka programjának keretében parkot gondoz.

Most újra lehajol. Közelebb érsz, és meglátod mi az, amit olyan nagy szorgalommal felszedni igyekezik: nem műanyag flakon vagy más szemét, ahogy elsőnek gondoltad, hanem szerves anyag: kutyaszar.

Csak egy adott szögben és módon szabad lehajolnia, hogy túl nagy fájdalmat ne okozzon, vagy hogy be ne álljon a háta, mert akkor aztán pár napig  nem tudja ellátni a munkát. Már pedig meg kell tartania ezt az állást mindenképp. Sokan aspirálnak rá. Nem gondolnád, pedig így van: ma, kutyakakát szedegetni irigyelt állásnak számít azok körében, akik semmilyen szakképzettséggel nem bírnak, vagy munkaügyi szempontból nem tudnak pluszt felmutatni.

Jenő számára a másik alternatíva, amit a munkaügyis hölgy ajánl, ennél százszor rosszabb: utcaseprés napon hajtott tempóban egy félőrült főnök irányítása alatt állandó ellenőrzéssel, megalázással. A parkgondozás ezerszer jobb – magyarázza Jenő mint aki már sokat próbált.

És tényleg sok mindent próbált. Nem is gondolná az ember, hogy az alázatos, halk szavú, borostás, piros arcú férfi diplomával is bír: történelem-könyvtár szakos középiskolai tanár. Korábban egy munkahelyen dolgozott harminc évig. Részlegvezető volt az ország egyik legelitebb könyvtárában.

Miután személye ismeretében elképzelni nem tudjuk, miért mondtak fel neki, ezért rákérdezünk. A válasz, mint annyiszor, most is egyszerű volt és praktikus: kiszolgált. (Mint Arany János Családi kör című ismert versében a kutya, ami az ajtó előtt hasal.) A sok iratböngészésben, mikrofilmolvasásban, egyeztetésben a férfi szeme szép lassan elromlott. Ráadásul a mikrofilmtechnika, melynek dokumentációs szakembere volt, a számítógép megjelenésével túlhaladottá vált. Túlhaladottá vált, amit Jenő tudott, így túlhaladottá vált ő maga is. Jött a racionalizálás. Mintegy százötven embert bocsátottak el, közük Jenőt is. Ötvenöt éves volt és félvak. Valamiben még azért reménykedett.

A könyvtárban tudniillik időközben megürült egy raktárosi állás. Jenő beleélte magát, hogy ismét ott fog dolgozni, kedvenc könyvei között. Megpályázta, bízván abban, hogy azt a munkát azért el fogja tudni látni. Arra is számított, hogy majd méltányolják a könyvtárban eltöltött harminc évét. Egykori kollegái kommentár nélkül utasították el. Ő pedig megtanulta a leckét, amit túl sokan a saját bőrükön tapasztalnak meg: nem úgy van, ahogy gondoljuk.

Az egyik napról a másikra kirúgott ember kétségbeesetten próbált életben maradni. Vagyonőri vizsgát tett, majd biztonságőrként a Batthyányi téri nagybani piacon dolgozott.

Teherautó sofőrökkel, zöldségesekkel veszekedett hajnali fél négykor a hidegben. Három évig bírta, azután érezte, abba kell hagynia, mert egészsége is rámegy erre a munkára.

Évek óta próbál elhelyezkedni. A még nem nyugdíjas korú férfi állást nem talál, a segély összege, amit harmincnégy év bejelentett munka után kap 22 800. Ft. Ebből kellene kiváltania a gyógyszereit, fizetnie a lakbért, a rezsit, ebből kellene táplálkoznia, fizetni minden egyéb költségét. Nem megy. Másnak sem menne.

Miért nem százalékoltatja le magát? – kérdeztük naivan. Kiderült, hogy nem meri beindíttatni a leszázalékolási folyamatot. Ismerősei tapasztalatai alapján számos betegsége ellenére sem valószínű, hogy leszázalékolnák, viszont a szükséges orvosi vizsgálatok során kiderülne minden problémája, így lehet, hogy jelenlegi munkája ellátására is alkalmatlannak nyilvánítanák. Attól fél, hogy két szék közt a pad alá esik. És akkor vége. Marad az ingyen konyha és a hajléktalanszálló.

Nem fiatal már. Számára a tét óriási. Nagyon drukkol, látszik, hogy ideges. Kéri, hogy imádkozzak érte, mert hétfőn kiderül, megtarthatja-e a parki munkát. Szedegetheti-e továbbra is a kutyaürüléket és egyebeket…

Kafkai dimenziók már ezek. Egy életet végigdolgozott diplomás tanár, az egykor vezető beosztású szakember arra kényszerül, hogy remegnie, imádkoznia kell azért, hogy közmunkás maradhasson, különben nem tud megélni.

Mi tehetünk mi itt a Csak Egyetben? Nem sokat. Enni adunk Jenőnek, segítünk az álláskeresésében, időnként kifizetjük egy-két elmaradását, hogy ne kapcsolják ki nála a villanyt és a gázt. Bátorítjuk őt és imádkozunk érte, hogy ki tudjon még tartani.

 

Támogatásukat küldjék számlaszámunkra, közleménybe írják: Jenő, a könyvtáros 

 

Csak Egyet Szolgálat Alapítvány 11719001 – 20322546,  

IBAN HU 87 1171 9001 2032 2546 0000 0000    SWIFT OTPVHUHB

 Kérem, vegye fel a kapcsolatot szolgálatunkkal, amennyiben örökbefogadná a családot, vagy további információra lenne szüksége! Email címünk: info@csakegyet.hu

A pénzbeli adomány mellett élelmiszercsomaggal is támogathatja Jenőt.

Online adományozáshoz kattintson ide

Készítette az: Unicial Grafikai Stúdió